Yarı otomatik vites araçlarda, debriyaj pedalının bulunmaması kullanım açısından oldukça kolaylık sağlamaktadır. Tekerleklere verilen gücün değişimi, viteste yapılan değişiklikler ile gerçekleştiğini bilmeyen yoktur. Yarı otomatik vitesli bir araçta, bu güç aktarımı debriyaj pedalı yerine P, R, N ve D kollarını kullanarak yapılır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alıp sürüşe başlamaktır. Böylece otomobile hareket kazandıran enerji motora, ardından tekerleklere aktarılmaktadır.
Bu işaretler aynı zamanda aracın yarı otomatik vites sistemine sahip olduğunun da bir göstergesidir. Bu işaretleri kısaca açıklayalım.
- P park konumunu, otomobilinizi durdurduktan sonra,
- Drive konumunu ise aracınızı çalıştırıp hareket etmeden önce
- Rear ya da reverse kolu geri sürüşlerde,
- N yani neutral kolu otomobili boşa almak için kullanılır.
Ayrıca yarı otomatik vitesli araçlarda, vites kolunun üzerinde bulunan + ve – işaretleri, vitesi manuel olarak değiştirmenizi sağlar.
Bir Aracın Yarı Otomatik Vites Olduğu Nasıl anlaşılır ?
Bir çok markanın yeni çıkan modellerinin büyük bir çoğunluğu özellikle dizel otomatiklerde dahil Yarı Otomatik vites bulunmaktadır. Reanult’larda ”Edc”lerden tutun da Wolksvagen’de ”Dsg” dahil, Ford’larda ”Asm” şanzıman olmak üzere bunların hepsi yarı otomatiktir. Bazılarının hassaslık ayarı çok iyidir ve otomatik vitesten ayırt etmek zordur. Vites kolları üzerinde eski modeller için ( R – N – A -M ) harfleri bulunuyorsa yüksek ihtimalle o araç yarı otomatik vitesli bir araçtır.
Yarı otomatik vitesli araçta dikkat edilmesi gerekenler
Yarı otomatik vites sistemine sahip bir otomobili kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli bir noktalardan biri yokuş ve rampa kalkışlarındaki meydana gelebilecek kaydırmaya karşılık fren pedalının doğru kullanmayı bilmektir. Araç hareket etmeye hazır olduğunda vites kolunu D konumuna getirmek ve vites geçişlerinde aracın ileri hareketini önlemek için fren pedalını basılı tutmak yapılması gereken şeydir. Yarı otomatik vitesli araçların birçoğunda yokuş kalkış desteği bulunur. Bu destek sistemine sahip olmayan araçlarda ise sürücü, kalkış anında fren pedalını basılı tutmak zorundadır. Hareket halindeyken vites kolunun P konumuna getirilmesi debriyajın kilitlenmesine ve dişlilerin zarar görmesine yol açabilir.

Tam Otomatik Vites ile Yarı Otomatik Vites Farklılıkları
Otomatik vites ve yarı otomatik vites arasındaki farkları maddeler halinde özetlersek:
- Tam otomatik araç kullanırken vites geçişini hissedilmez fakat yarı otomatik vitesli araçlarda bu geçiş hissedilmektedir.
- Tam otomatik araç kullandığınızda yokuşta , araç geri geri kaymaz Tutuşu vardır. Ancak yarı otomatik araçlarda , kalkış desteği bulunmuyorsa, araç büyük ihtimal geri geri kayacaktır.
- Yarı otomatik araçları isterseniz, manuel olarak da kullanabilirsiniz.
- Tam otomatik olan araçlarda güç konvertöre gider ve tork kaybı yaşanabilir.
- Pek çok kez uygulanan testlerde yarı otomatik vitese sahip olan otomobillerin tam otomatik vitese sahip araçlara göre daha az yakıt tükettiği belirlenmiştir.
Tavsiye Edilen Yazılar:
Yarı Otomatik Vitesli Araçların Dezavantajı var mıdır ?
Aslında ciddi anlamda bir dezavantajı yoktur fakat biraz eski modellerde seyir halinde iken aracın vites geçişleri oldukça hissedilir ve rahatsızlık verebilir. Mesela ikinci viteste giderken vites üçe geçtiğinde aracın ön tarafı hafif öne doğru yığılma yapabilir.
Daha detaylı bilgi almak ve görerek inceleyebilmek için aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ediyoruz.