Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir? (Dilekçe Örneği)

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir? (Dilekçe Örneği)

Trafik cezalarına nasıl itiraz etmemiz gerektiğini ve dilekçe örneğini paylaşmadan önce kısaca kanuna göre trafik cezası nasıl tanımlanıyor onu öğrenelim. Trafik cezası; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen kural ve kaidelerin ihlali sonucu düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanağına verilen addır.

Bu işlem polis , jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri Trafik Müfettişleri) gibi yetkililer tarafından da uygulanmaktadır. Eğer size bir trafik cezası gelirse, haksız olduğunu düşünüyor ya da bir hata olduğu hakkında bir iddianız varsa yapılacak şey itiraz dilekçeniz ile başvuru yapmak olacaktır.

İtiraz dilekçesi nasıl yazılır, trafik cezasına nasıl itiraz edilir, nereye başvurmak gerekir, dava ücreti ne kadar, avukat tutmaya gerek var mı gibi soruları yanıtlayalım.

İtiraz Yöntemleri

İtiraz ettiğiniz konunun ne olduğu da önemlidir. iki yönden itiraz vardır.

    • Usulen itiraz: Usulen itiraz, makbuz üzerindeki bilgilerin hatalı veya eksik olması cezanın bozma gerekçesi sayılmaktadır. Bir kural ihlali yapılmış olsa bile makbuzun hatalı veya eksik doldurulması iptal gerekçesi olur. Teknoloji ile birlikte usulen hatalar neredeyse hiç yok. Fakat yine de tekrar edelim. O makbuz doğru bir şekilde doldurulmamış ise her ne kadar fiilen kural ihlali yaptığınız sabitte olsa ceza iptal olur!
    • Esasen itiraz: Esasen itiraz, trafik cezasındaki maddede yer alan durum söz konusu değil ve kanıtlanma durumu var ise cezanın iptali için yapılan itirazdır diyebiliriz. Araç içi kamerası , çevredeki iş yerleri veya konutlardaki güvenlik kameraları ispat için kullanılabilir.

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına karşı itiraz ederken, hangi ve neredeki mahkemeye başvuracağımızı bilmemiz gerekir.

Hukukçuların dahi bazen yetki konusunda yaşadıkları çelişkiler bazında değerlendirme yapıldığında, uzman bir avukattan bu bağlamda yardım alınması gerekmektedir. Çünkü, Yanlış bir mahkemeye başvuru yapılırsa dosyaya sıra gelmesi uzar ve zaman kaybına sebep olur.

Gelen trafik cezasına itiraz

Trafik cezasına itiraz dilekçesi
Trafik cezasına itiraz dilekçesi

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl hazırlanır ve Avukat gerekli midir ?

Diğer tüm hukuki prosedürlerde olduğu üzere bu itiraz sürecinde de bir avukata danışmak ve hukuki destek almak her zaman faydalı olacaktır. Ayrıca, dilekçelerin profesyonel kişilerce yazılması, kanuni olarak dayanaklar ile cezanın niçin haksız olduğu hususun desteklenmesi önemlidir. Fakat kendimiz de itiraz dilekçemizi yazabiliriz.

Örnek trafik cezası itiraz dilekçesini İNDİR

Trafik Cezalarına İtirazın ücreti var mıdır ?

Hayır, trafik cezasına itiraz etmenin herhangi bir ücreti söz konusu değildir. Ancak yapılan itiraz olumsuz cevabı alırsa ödenecek trafik cezasına mahkeme masrafları da eklenir.

Trafik Cezalarına İtiraz Süresi

Trafik cezasına itiraz süresi 15 gündür. 15 gün hesaplanması:

  • Trafik kontrolü sırasında yazıldı ise cezanın yazıldığı günden itibaren 15 gün
  • Plakaya yazılıp sonradan size gönderilen cezalarda tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün
  • Evde yoksanız trafik cezası, muhtarlığa tebliğ edilmektedir. Bu günden itibaren 15 gün

10 gün içinde cezanın tebliğ edilmemesi sebebiyle de Sulh Ceza Hâkimliğine başvurulabilir. 15 gün içinde itiraz edilmezse, ceza kabul edilmiş olur.

Trafik Cezası Sorgulaması E devlet üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca tüzel ve gerçek kişiler ayrı ayrı cezalarını kontrol edip ceza ve puan sorgulaması yapabilir.

Trafik Cezasına İtiraz Kaç Günde Sonuçlanır ?

Trafik cezasına itiraz sürecinde duruşma olmaz ve mahkeme kararı tebligat ile iletilir. Yetkili Sulh Ceza Mahkemesi’nin yoğunluğuna göre itiraz süreci de değişebilir. Dolayısıyla trafik cezası itirazının kaç günde sonuçlanacağı kesin değildir. Yoğunluğa göre itirazın sonuçlanması 2-3 ay civarında olabilir.

Daha detaylı bilgi verebilmek ve faydalı bilgiler içeren Trafik Cezasına İtiraz konusu ile alakalı bir de video paylaştım. İzlemenizi tavsiye ederim.

Benzer İçerikler

Yapılan Yorumlar

Bir cevap yazın

Kapat