Trafik kazası bilirkişi raporunu trafik kazalarında kimin haklı kimin haksız olduğunu belirlemeye yarayan rapordur diye tanımlayabiliriz. Bu yazımızda hem trafik kazalarında kusur tespiti ve bilirkişilik hakkında detaylı bilgilerin yer vereceğiz hem de sıkça sorulan ; Trafik kazası bilirkişi raporu nasıl ve kimden alınır? Sigorta tahkim komisyonu kusur oranına itiraz, Trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi nasıl hazırlanır? gibi başlıklara değineceğiz. Konu ile alakalı uzman görüşlerinin olduğu bir de video paylaşımı yaptık.
Trafik Kazaların Kusur Oranları Tespiti Nasıl Yapılır?
Trafik kazalarında kusur oranlarının tespiti kolluk kuvvetleri ve/veya SBM tarafından yapılır.
Günlük hayatta bir şekilde trafikteyiz ve artan araç sayısı, yapılan hatalar ve birçok sebeplerden dolayı trafik kazaları meydana geliyor. Üzücü olan bu durum yani trafik kazaları taksirli suçlar kapsamına girer yani sonucunu istemeden, bilmeden meydana gelir.
Böyle bir durumla karşılaşınca haksız duruma düşmemek için ihtiyacımız olan ilk şey, trafik kazası bilirkişi raporudur. Trafik kazasının nedenlerini belirleyen de trafik kazası kusur oranı tespitidir. Asli ve tali kusur olmak üzere iki başlıkta toplanır.

Trafik Kazası Bilirkişi Raporu Kaç Günde Çıkar?
Bilirkişinin olayı anlamak için dosyayı incelemesi gerektiğinden tam olarak ne kadar günde çıkacağını belirlemek güçtür.
Öncelikle bu temel hususları inceler:
- Kazanın oluş şeklini gösteren kroki
- Olayın özeti, kazaya karışan kişilerin ve var ise görgü şahidi beyanları
- Araçların hasarlı fotoğrafları
- Ölen veya yaralanan var ise epikriz raporu
- Kaza yeri
- Kaza anına ait var ise video kayıtları
Bunlar gibi birçok bilgi ve belgelerin incelenmesi sonrasında eksik doküman veya ihtiyaç duyulan farklı materyaller tespit edilir. Daha sonra trafik kazası bilirkişi raporu tanzim cihetine gider.
Elbette bunların incelenmesi çok uzun sürmez. Ortalama 3 veya 4 gün içerisinde rapor çıkmaktadır.
Kimler Başvuru Yapabilir?
- Kazazede yayalar
- Kazazede yolcular
- Araç sürücüleri
- Araç sahipleri
- İşletenler
Haklarınız Nelerdir ve Ne Kazanırsınız?
Yaralanma durumunda;
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Sürekli veya geçici iş görmezlik tazminatı
- Bakım masrafları
- Protez masrafları
- Tedavi masrafları
Maddi hasar durumunda;
- Aracınızın cebinizden karşıladığınız masraflarını
- Aracının oluşan değer kaybını
- Yükselen sigorta prim (sigorta basamağı) farkını
- Ticari gelir kaybı
- Araç mahrumiyeti
Haklar değişen kusur oranı doğrultusunda alabilirsiniz.
Trafik Kazası Bilirkişi Raporuna İtiraz
Maddi hasarlı kazalarda tramer heyeti, yaralanmalı veya ölümlü trafik kazalarında ise kolluk kuvvetleri ilk kanaati belirlemektedirler. Bir sonraki aşamada ise trafik kazası bilirkişi raporuna itiraz edilip nihai karar alınır.
Ancak trafik kazasında kusur tespitinin yanlış olarak yapılması sonucu ortaya çıkan cezai ve/veya maddi kaybın önüne geçilebilmesi için tavsiye edilen, uzman bir trafik bilirkişisinden alınacak “kusur mütalaası” yani uzman görüşü ile gerekli mercilere başvurmaktır.
Kaza Tespit Tutanağının İptaline Hangi Mahkeme Bakar?
Kaza sonrasında tutanapa itiraz etmemizi gerektiren bir durum var ise, eldeki deliller bir araya getirilir. Bunlar kamera kayıtları , görgü tanıkları veya araçlardaki kaza izleri olabilir. Daha sonra bir dava dilkeçesi oluşturulup “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması için başvuru yapılır. Kişi dosyada olayı anlatarak kazada alınan ifadeler, deliller olay yeri fotoğrafları, varsa şahitleri de dosyasına ekleterek kazada haklılık payı veya kusur incelenmesini ister.Tabi bu sürecin bir avukata başvurularak izlenmesi mecburidir. Davayı açan taraf bir hata yapması durumunda davasının reddiyle karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumda kişi haklı dahi olsa, yargılama giderlerini ödemek zorunda kalabilir.
Örnek olması için buradan trafik kaza tespit tutanağına itiraz dava dilekcesi indirebilir ve inceleme yapabilirsiniz.
Tavsiye yazılar: