Run-Flat Lastik Nedir, Nasıl Çalışır

Run-Flat Lastik Nedir, Nasıl Çalışır

Run-flat lastikleri siz daha önce duymamış olabilirsiniz ancak bu tür lastiklerin yeni olmadığını bilmelisiniz. Run-flat lastikler ilk olarak 1930'larda kullanıldı ve günümüz araçlarında popüler hale geldiler. Güçlendirilmiş yanak tasarımıyla, patlak bir lastik, hava basıncını kaybettikten sonra aracın ağırlığını destekleyebilir ve yakın bir lastikçiye güvenle gitmenizi sağlar. Fakat Run-Flat lastik kullanmanın maliyeti avantajlara değer mi? Gelin birlikte bu teknolojinin artılarını ve eksiklerini konuşalım.

Run-flat Lastik Nedir?

Run-flat lastikler, hava basıncı kaybolduğunda aracın ağırlığını geçici olarak destekleyebilmelerini sağlamak için takviyeye sahiptir. Bununla birlikte, belirli hız ve menzil'e sahip olan bu lastikleri sizi sonsuza kadar idare edemeyecektir. Normal lastikler, içlerinde hava basıncı olmadan aracın ağırlığını destekleyecek şekilde üretilmez. Desteği sağlayan şey hava basıncının kendisidir. Normal bir lastiği doğru hava basıncı olmadan kullanmak, lastiğin hasar görmesine neden olan bir ısı birikmesi ortaya çıkarır.

Run-flat Lastik Çeşitleri

1. Kendinden destekli Run-flat Lastik

Run-flat lastiğin en yaygın şekli içerisinde hava olmadan da kendi kendini destekleyen yapıdır. Bu lastik tam olarak kulağa nasıl geliyorsa onu yapıyor. Lastikte hava kaybolduğunda yanak yapısı aracın ağırlığını taşıyabiliyor. Ancak, ne kadar dayanacağının bir sınırı var.

2. Destek Halkalı Sistem Lastiği

Destek halkası sistemi ile destek yan duvarda değildir. Bunun yerine, bu run-flat konfigürasyonu, tekerleğin kendisine bağlanan fiziksel bir yapı içerir. Bu lastikler, doğru miktarda hava basıncı olmadan da çok uzun süre dayanacaktır.

Lastiğe Vida Saplanmış

Run-flat Lastik Avantajları

1. Hava Basıncı Olmadan Araç Kullanmanızı Sağlar

Run-flat lastiğin en belirgin faydası, hava basıncı kaybolduktan sonra sürüşe devam edebilmenizdir. Yağmurda veya gece dışarı çıkmak yerine güvenli bir yere gidebilir ve lastiği tamir ettirebilir veya değiştirtebilirsiniz. Lastik üzerinde ne kadar süre gidebileceğinizi ve en güvenli hızın ne olduğunu öğrenmek için mutlaka kullanıcı el kitabına bakmalısınız. Bazıları sizi 50 km, bazıları ise 100 km kadar gidebilir.

2. Patlama Sonrası Kararlılık

Normal kurulumda lastik patladığında, yol tutuşu ve direksiyon hakimiyeti kritik bir sorun haline gelir. Bu sorun sizi bir kaza veya araç devrilme riskine sokar. Ancak, run-flat lastikte durum böyle değildir. Bu lastikler, aracınızın ağırlığını destekleyerek sürüşün çok fazla değişmemesini sağlar. Yardım için yakındaki lastiçiye güvenle gidebilirsiniz.

3. Araç Ağırlığını Düşürür

Run-Flat lastikler normal lastiklere kıyasla daha ağır olsa bile, stepne taşımanıza gerek olmayacağı için aracın toplam ağırlığı azalacaktır. Stepneden arta kalan alan ek bagaj alanı olarak kullanılabilir.

Run-flat Lastiklerin Eksileri

1. Stepne İhtiyacı

Run Flat lastikler stepneyi ortadan kaldırıyor gibi görünse de lastik menzili içerisinde bir lastikçiye ulaşamazsanız, stepne ya da lastik değiştirmek için kullanmanız gereken aletlerin eksikliğini ciddi şekilde hissedebilirsiniz.

2. Daha Çabuk Aşınma

Run-flat lastikler, çoğu geleneksel lastikten daha hızlı aşınan dişlere sahiptir. Bazı insanlar bunun, sert sürüşü dengelemek için run-flat'lara konan yumuşak bir sırt bileşeni olduğu için olduğunu düşünüyor. Daha sık değiştirmek gerekse bile, müşteri geri dönüşleri oldukça olumlu. Aslında, birçok rapor müşteri memnuniyetini geleneksel lastik sahipleriyle neredeyse aynı olduğunu gösteriyor.

3. Patlamalar Olabilir

Daha az olası olmakla birlikte, run-flat lastiklerde ters gidebilecek şeyler vardır. Uyarıları fark etmezseniz veya run-flat sınırlarının ötesine geçerseniz, lastiğin kendisi parçalanmaya başlayabilir. Bu durum, patlak bir lastiğiniz varmış gibi aynı denge bozucu etkiye yol açacaktır. Bu durumda, yedek lastiğiniz olmadığı için kenara çekip çekici çağırmak zorunda kalacaksınız.

4. Teşhis Etmek Zor

Normal bir lastikle sürdüğünüzde, hava basıncı kaybolduğundan tüm sürüş değişir. Bu değişiklik ve modern lastik basıncı sensörleri arasında, lastiklerinizden birinin ne zaman patladığını anlamak kolaydır ve yolda mahsur kalmadan sorunu düzeltmenize olanak tanır.

Bununla birlikte, bir run-flat üzerindeki yan duvarlar, hava basıncı düşük olduğunda değişmez. Bu daha sert yapı, bir şeyler ters gittiğinde sizi lastik basıncı izleme sistemine güvenmeye zorlar. Bu sistem arızalanırsa ve hava basınçlarını kontrol etmiyorsanız, bir sorun olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

5. Daha Sert Sürüş

Run-flat lastikler, daha sert bir sürüş sağlayan sert bir yan duvara sahiptir. Bir araca fabrikada bunları içermeyen run-flat'ları eklerseniz, muhtemelen farkı hissedeceksiniz. Ancak, run-flat'lı yeni bir araba satın almak çoğu zaman çok fazla sorun yaratmaz. Üretici, daha fazla konfor sağlamak için daha sert sürüşe uyum sağlamak için süspansiyonu ayarlama eğilimindedir.

6. Daha Yüksek Maliyet

Run-flat lastiğin size daha pahalıya mal olmasının iki sebebi vardır. İlk olarak, lastiklerin fiyatı doğal olarak daha yüksektir. Bunun dışında, bir şey olduğunda run-flat'ın onarılması daha az olasıdır. Lastik dükkanından normal bir lastik üzerinde bir yama, bir run-flat ile değiştirilebilir ve size tekrar daha pahalıya mal olur. Ayrıca, lastikleriniz her zaman çift olarak değiştirilmelidir.

7. Stok Problemi

Run-flat lastikler geleneksel lastikler kadar popüler değildir. Bu nedenle rafta istediğiniz takımı bulmakta zorlanabilirsiniz. Büyük bir şehirdeyseniz, daha şansınız yüksek. Aksi takdirde, randevunuzdan önce lastiklerinizi ön sipariş vermek isteyeceksiniz. Lastiklerin hemen değiştirilmesi gerekiyorsa, gelmesi için birkaç gün bekleyebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Yapılan Yorumlar

Bir cevap yazın

Kapat