Motorda Üfleme Nedir, nasıl anlaşılır?

Motorda Üfleme Nedir, nasıl anlaşılır?

Motorda Üfleme Nedir, nasıl anlaşılır? hakkında bilmeniz gerekenler ve anlatım videosu bu yazımızda. Birçok araç sahibi bu konu hakkında merak sahibidir. Çünkü motor üflemesi durumu birçok araç sahibinin başına gelmiştir ve tekrar böyle bir durumla karşılaşmak istemeyen araç sahipleri bu durumun sebebini merak eder.

Motorda Üfleme Nedir?

Motor üflemesi basınç kaybıdır. Terimsel ifadeyle kompresyon da denilebilir. “Motorda üfleme neden olur?” sorusu bu durumda ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli kullanım sonucunda motorun iç aksamında yıpranma olur. Bu yıpranmanın sonucunda motorun içindeki piston ve segmanlar işlevlerini düzgün olarak yerine getiremezler. Yıpranma ve işlev bozukluğu sonucunda motor çekiş kaybı yaşar. Bununla birlikte basınç kaybı da gözlenir. Basınç kaybı olduğu anlaşıldığında buna motor üflemesi denir.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır?

“Aracın motor durumu nasıl anlaşılır?” gibi sorular araç sahiplerinin ve ikinci el araba alacak kişilerin aklını kurcalamaktadır. Araç motorundaki üflemeyi anlamak sanıldığı kadar zor değildir. Motor üflemesini kendiniz anlamak istiyorsanız öncelikle aracınızı ısıtmanız gerekmektedir. İdeal çalışma ısısına ulaşan araçta bu kontrolü yapmak motorun bu işlemden hasar almasını engeller.

Motor üflemesinin varlığını anlamak için yağ çubuğunun çıkartılarak kontrol edilmesi veya yağ doldurma kapağının açılarak kontrol edilmesi gerekir. Çünkü sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı olması hali bu yolla kontrol edilebilmektedir. Ancak ideal olan bireysel kontrol, yağ çubuğundan bakmaktır. Yağ doldurma kapağı yüksek ihtimalle yanıltıcı olacaktır.

Motorda Üfleme Nedir nasıl anlaşılır masrafı
Motorda Üfleme Nedir nasıl anlaşılır

Profesyonel kontrolde ise silindir kompresyon testi yapılır. Özellikle araç alacaksanız bu kontrolü yaptırmanız yararınıza olacaktır. Eğer kendiniz kontrol ettiğinizde motor üflemesi olabilecek bir belirti gördüyseniz vakit kaybetmeden silindir kompresyon testi yaptırmalısınız. Motorda düzenlemeye gidilmesi gerekip gerekmediğinden tamamen emin olabilmek için yapılması gereken test silindir kompresyon testidir çünkü yağ çubuğu ve yağ doldurma kapağı kontrolü kesin sonuç için yeterli değildir.

Silindir kompresyon testini yaptırabileceğiniz yer oto ekspertiz servisleri değildir. Burada genel dinamometre ölçümleri yapılır. Yapacakları ölçümler size kesin bir sonuç sunamaz. Bu testi yaptırmak için en doğru adres motor tamircileri olacaktır.

Motorun Üflemesi Masrafı

Motor üflemesi tamiri iki yolla yapılabilmektedir. Birinci yol gerekli ölçüde kompresyon segmanının alınması ve silindire takılmasıdır. Ancak yapılması pek doğru olmayan bir yoldur. Uzun vadede aracınız için hiçbir fayda sağlamaz. Bu yöntem genellikle aracından hızlıca kurtulmak isteyen kişiler veya galeri sahipleri tarafından tercih edilir. Motora uzun vadede ciddi anlamda zarar vereceği için hiç tavsiye edilmeyen ama çok daha ucuz bir yöntemdir.

İkinci yöntemse motor rektifiyedir. Bu yöntemle motor araçtan çıkartılır. Tamamen dağıtılır ve problemli olan tüm parçaları tespit edilerek bakımları yapılır veya değiştirilir. Böyle bir bakım onarım çalışmasından sonra motor çok uzun yıllar tekrar problem yaratmaz. Çünkü bu işlem adeta motorun sıfırlanmasını sağlar. İşlemin maliyeti 5-6 bin TL ile 10-12 bin TL arasında değişiklik gösterir.

Dizel Araçlarda Motor Üflemesi Nedir?

Dizel araçlarda motor üflemesi daha sık görülen bir durumdur. Kullanmış olduğu yakıt benzine nazaran daha yüksek sıkıştırmalı bir yakıt türüdür. Dolayısıyla daha fazla güç kullanır. Daha fazla güç doğal olarak daha fazla ısınma sonucunu doğurur. Çok ısınan bir motor egzoz borusundan oldukça koyu renkli bir duman çıkmasına sebep olur.

Dizel aracınızda motor üflemesini anlamak istiyorsanız aracınızda performans düşüklüğü, yüksek yağ tüketimi, azalmış tork, düşük güç gibi durumların varlığını kontrol etmelisiniz. Böyle durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız motor üflemesinden şüphelenmek ve kontrol etmek en doğrusu olacaktır.

Aynı zamanda motorda buhar gözlemleyen dizel araç kullanıcıları “dizel motor neden buhar yapar?” sorusunu merak etmektedir. Dizel araçlarda motor üflemesi olduğu takdirde dizel motor buhar yapar. Çünkü motor üflemesi olan bir araçta piston segmanları ve silindir duvarı aşınmış demektir. Bu aşınma sonucunda kartere giriş miktarları hava, yakıt ve nem bakımından artar.

Dizel araçlarda motor üflemesi sonucunda birçok parça zarar görür. Fark edildiğinde hemen onarılması motor ömrü için oldukça önemlidir. Motor üflemesini dizel aracınızda kendiniz anlamak için üç yol izleyebilirsiniz.

  1. Yağ çubuğunun kontrolü: Aracınız çalışır vaziyetteyken yağ çubuğunu kontrol ederek üfleme varlığı mevcutsa anlayabilirsiniz.
  2. Yağ kapağının açılması
  3. Havalandırma hortumunun çıkartılması: havalandırma hortumunu çıkarttığınızda hortumun diğer ucunun filtre kazanına bağlı olması sebebiyle motor üflemesi varsa gözlemleyebilirsiniz.

Motorda Üfleme Nedir, nasıl anlaşılır videosuna mutlaka göz atmalısınız.

Yapılan Yorumlar

Bir cevap yazın

Kapat