İkinci el vasıta alım satımı mevzusu ile ilgili yeni getirilen planlama ardından vatandaşlar kişi olarak sattıkları vasıtalarda da vergilendirme ile ilgili sorular sormaya başladı: “Yılda kaç araba satarsam vergi öderim?”
Son olarak Maliye Bakanlığı Denetim Birimi’ni 10 vasıta alıp satan bir vatandaşa 50.000 TL vergi borcu çıkarması ardından mevzu tekrar gündem oldu.
Kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim?
Kaç araba satarsan vergi ödüyorsun sorusunda işletmeler amacıyla tereddüt yok, hem de yeni uygulamayla sorumluluklar daha da genişletildi. Peki vasıta alım satımı yapan ama vergi mükellefi olmayan yalın vatandaş amacıyla hal nasıl?
Düzenlemede net bir şekilde belirtildiği üzere, ticari yetki belgesi olmayan, tacir olmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bir vatandaş 1 sene süresince en çok 3 vasıta satışı yapabiliyor. Bu 3 vasıta limiti, vatandaşın kendi üstüne olan vasıtalar ve vekaleten satma suretiyle aracı bulunduğu bütün vasıtalar amacıyla geçerlilik taşıyor.
Ev ve araba alım satımlarını araştıran Maliye, sonradan cezalı olarak vergi ödenmesini talep edebiliyor. Vergi cezası oluştuğunda ise bu bundan sonra ticari işletme gibi defter tutup beyanname vermek gerektiği manasına geliyor.
Vatandaş araba satışında vergiyi hangi halde öder?
Hürriyet’in misal verilen bir olayda, 2015’te bir vatandaş 3 senede 5 araba alıp satıyor. Maliye de vatandaşı vergi mükellefi olarak belirliyor. Konu yargıya taşınıyor ve alım satım etkinliği “ticari faaliyet” olarak kabul görünüyor. Gerekçe olarak da alım satımlarda istikrar ve süreklilik olmaması ve kazanç elde etme hedefi olmaması gösteriliyor. Kâr hedefi güdülerek bu satışlardan kâr edildiği tarafında somut bir bulgunun bulunmadığı da ilaveten ekleniyor. Bu mevzu da son derece önemli.
Hem vasıta hem de ev alım satımında Maliye şayet ek bilgilerle işlemin ticari kar hedefli bulunduğunu belirleme ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirilip ilgili sahip. Bu halde, araba ilanındaki kontak verileri ve fiyatlar da parasal kanıt olarak sayılıyor.