Araba Blogu
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik
No Result
View All Result
Araba Blogu
Anasayfa Araba Blogu

İcradan Araba Nasıl Alınır ? 2021

Araba Blogu Araba Blogu
5 Ocak 2021
Araba Blogu
0 0
0
İcradan Araba Nasıl Alınır 2021

İcradan Araba Nasıl Alınır 2021

0
PAYLAŞILDI
14
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

Uygun fiyata araç almak isteyenlerin tercih ettiği yollardan biri de icradan araç satın almaktır. Bir çok modelle birlikte lüks olanların da bulunması icradan araba almaya olan talebi arttırdı. Ayrıca icra ihalelerinden icralık araç almak, devlet güvencesi ile olduğundan ikinci el otomobil alımlarından daha sağlıklı bir yöntem haline geldi. İcra dairelerinin düzenlediği hacizli araç ihalelerinin şartları, izlenecek yollar nelerdir gibi bir çok sorunun yanıtlarını bir araya getirdik.

Öncelikle belirtmek gerekir ki her vatandaş ihalelere katılma hakkına sahiptir. Aciz işlemi başlatılan icralık arabaların ihale ilanları; resmi gazetede, ilgili web sitelerinde (satışa çıkarılan araçların tamamının resimleri ile araçlara ait özelliklerinin yer aldığı bilgiler  www.ivdb.gov.tr  adresli Başkanlığımız internet sitesi) icra dairelerinde bulunan panolarda yayımlanır. Bu ihalelerde ihale açılış fiyatına bile araç sahibi olabilirsiniz. İhalede kişinin teklif ettiği fiyatla birlikte binek araçlara yüzde 1, ticari araçlarda yüzde 18 KDV ödenir. Buna ek olarak 150-200 lira civarında da bir damga vergisi vardır.

İcradan Araba Nasıl Alınır 2021
İcradan Araba Nasıl Alınır 2021

İcradan Araba Alma Şartları

Yukarıda belirttiğimiz gibi her vatandaş ihalelere katılabilir sadece şu şartları sağalması yeterlidir.

*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması

* Kişinin ihale teminatı vermesi ve ihale katılım formu doldurması gerekmektedir.

İcradan Araba alırken izlenen yollar 

İlgili icra müdürlüğü tarafından ilan edilen dosyanın numarasını kaydedin. İhale şartnamesinde bulunan bilgileri detaylı bir şekilde inceledikten sonra istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayın. İcra müdürlükleri tarafından ihalenin değerine göre belirlenen teminat parasını hazırlayın.

Teminat parası elden ödeme olabileceği gibi  Vakıfbank’a yatırıp dekont olarak da götürülebilir. Araç ihalesini kazanınca ise araç ücretini on gün içinde ödeyerek aracı satın alabilirsiniz. Araç ihalesini alınamazsa teminat paranız iade edilir.
İhaleler genellikle beş gün ara ile iki kez gerçekleşir. İlk ihalede araç, piyasa değerinin yaklaşık yüzde 60’ı bedeliyle satışa çıkar. Araç ilk ihalede satılmadığı takdirde ikinci ihale başlar ve ikinci ihalede aracın yüzde 40’lık bedelle satılması sağlanır.  İhaleye katılmadan önce mutlaka aracı görmek gerekir. ihalede belirtilen detaylarla araç detaylarını karşılaştırmak oldukça önemlidir. Yediemin depoları olarak adlandırılan otoparklarda araç kontrolü yapılabilir.

İhalenin Feshi Şartı

Fiyat teklifleri ayrıca adalet bakanlığının “e-satış” sitesinden satış gününden 1 gün önce de verilebilmektedir. İhalenin yolunda gitmediği ve satışa hilenin karıştığı durumlarda ise 7 gün içerisinde ihalenin feshi davası açma hakkı her zaman vardır.

Pazarlığa kalan icralık araçlar

1 inci ve 2 nci ihale sonrası satılamayan araçlar Pazarlık Usulüne göre satılır. 2 nci ihale tarihinden itibaren 15 gün süre ile satıştaki araç için Pazarlık Usulü Satış Teklif Formu doldurulur ve teklifler alınır. 15 günlük sürenin bitiminde eğer verilen teklifler uygunsa  en yüksek tutarlı teklif verene satış işlemi gerçekleştirilir. Eğer verilen tekliflerin hiçbiri uygun görülmezse 6 aylık süre içerisinde pazarlık usulü satış devam etmektedir.

İcradan alınan aracın masrafları
İhale açık arttırma yöntemiyle yapılır. Verilen teklifleri takip etmek değerin üzerinde teklif olduğunda dikkatli davranmak önemlidir. Ayrıca icralık aracın devlete borcu olup olmadığını da öğrenmek gerekir. Daha önce de değindiğimiz gibi aracı satın alan kişi KDV’yi ödemekle yükümlüdür. Alınan araçların genelde ruhsatları yoktur ve tekrar almak için aracı muayeneye girmesi gerekir. Araç muayene cezalıysa eğer cezası hariç olarak ihaleye girdiyse muayene ödemesi alıcıya aittir. Otopark, tellaliye, mtv vb. diğer masraflar da borçlu kişiden kesilir. Alıcı tarafından ödenmez.

 

İkinci el araç satışları "Güvenli Ödeme Sistemi" ile gerçekleşecek
İkinci el araç satışları “Güvenli Ödeme Sistemi” ile gerçekleşecek

Tavsiye makale: İkinci el araç satışları “Güvenli Ödeme Sistemi” ile gerçekleşecek

İhale sonrası bedelin ödeme süresi

6183 sayılı A.A.T.U.H. Kanun’un 85 inci maddesinin 4 üncü bendinde “satılan mal bedeli alınmadan teslim edilmez. Tahsil dairesi mal bedelinin ihale gününü takip eden günden itibaren üç gün içinde ödenmesi için mühlet verebilir.” hükmü bulunmaktadır.

Satış sonrası tanzim edilen araç satış tutanağında, verilecek süre ile ilgili yetki satış ekibine verilmiş olup satış bedelinin ödenmesi ile ilgili süre talebinde bulunulması ve bu sürenin satış komisyonu tarafından satış tutanağında belirtilmesi gerekmektedir.

Satış bedeli alacaklı Vergi Dairesine yatırılır.

İcradan araba aldıktan sonra

Yediemin otoparklarında, satışın sonrasında ortaya çıkan ve tutanaklarda yer almayan arızalar söz konusu olursa satın alan kişi sorumlu değildir. Satışın gerçekleşip araç teslim alınırken; daha önceki bilgilerin dışında herhangi bir eksik, arıza ya da beklenmedik bir masraf çıkarsa alan kişi dilerse davanın feshini isteyebilir. Bu durumda satış da iptal edilir. İcralık araçlarla ilgili ödemeler, resmi olarak belirlendiği için önceden bilinen ödemelerdir. Ödediğiniz tüm miktar 7 iş günü içinde size iade edilir.  Oluşabilecek kötü bir durumda, para iadesinde resmi nedenlerle bir gecikme yaşansa bile, devlet içerdeki paranıza faiz işletir ve dava için yatırılan tüm harç ve bedeller hiçbir değer kaybına uğramaz.

İcradan alınan araç, ihale akabinde ortalama 15 günlük bir süre içinde teslim alınmaktadır. İhalede aracı alamayan kişiler ise ihaleden sonra parasını iade alır. Banka ile ödeme yapan kişilerin teminatları da 1 ile 3 gün arasında geri ödenmektedir.

Tavsiye Yazılar :

Yeni Peugeot 508 Station Wagon İnceleme ve Yorumlar

Volkswagen Arteon Test Sürüşü

 

 

ShareTweetPin
Önceki Yazı

Dizel motor neden hararet yapar?

Sonraki Yazı

Ford focus motor arıza lambası neden yanar ?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?
Araba Arızaları

Triger kayışı kaç km’de değişmelidir ?

Araba Blogu
18 Ocak 2021
0

  https://youtu.be/LZnG7dE-7O0   Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmelidir ? Kendisi hiçbir özellik taşımıyor gibi görünse de Renault Clio triger kayışı...

Daha Fazla
oto ekspertiz raporu örnegi

Oto Ekspertiz Raporu Örneği ( İndirin)

16 Ocak 2021
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır

Trafik Kazası Tazminatında Yeni Dönem

13 Ocak 2021
Yari Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır

Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır ?

11 Ocak 2021
KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

9 Ocak 2021

2020 © Türkiye'nin Araba Blogu

  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In