Zavoli İstanbul Bayileri Adres, Telefon Bilgileri
9/11/2023 5:47:48 PM
Frene basınca ses gelmesi, son derece hassasiyet gösterilmesi gereken ve istenmeyen sonuçlara yol açabilecek bir araç arızasını haber veriyor olabilir. Frene basınca gelen sesin en temel sebebi, balataların ömrünü tamamlamış olma ihtimalinin yüksek olmasıdır.
Frene basınca ses gelmesi durumunda yapılması gereken ilk iş aracı servise ya da oto tamirciye götürmektir. Frene basınca ıslık sesi gibi ses geliyorsa kontrolden çıkacak olan sonuç bu sesin nedeninin balataların bitmesi demektir. Bunun nedeni balatalar sertleşip diske baskı yapmasıdır. Yapılacak şey balataların değiştirilmesidir.
Otomobillerimizin en önemli aksamlarından olan frenlerden ses gelmesi sadece balatalara bağlı değildir. Bununla birlikte fren disklerinden ya da kampana (arka lastiklerin dönüş hızını yavaşlatan fren sistemi parçası) bölümlerinden de ses gelebilir. Oto serviste yapılan kontrol sonrasında eğer frene basınca ses gelmesi balataların bitmesinden kaynaklanmıyorsa değiştirilmesine gerek kalmaz.
Fren balatasının sertliği ses çıkmasına neden olabileceğini açıkladık. Şimdi muhtemel nedenlere göz atalım.
Eğer ön diskin yüzeyinde aşınma gibi bir sorun varsa otomobilde sallama olması söz konusudur. Bu durumda diskin temizlenmesi ya da değiştirilmesi gerekebilir.
Frene basınca ses gelmesinin bir diğer nedeni ise kampana frenlerinin tozlanıp kirlenmesidir. Böyle bir durumda kampanaların değiştirilir ya da temizlenir.
Fren balatasının kalitesi düşük olması da frenlerden ses çıkmasına neden olabilir. Hatırlatmak gerekir ki araçların uzun zaman araç kullanılmaması söz konusu ise pedala ilk basmada ses çıkması normal bir durumdur. Fakat bu süreklilik arz ediyorsa burada ciddi bir durum var demektir.
Her ses geldiğinin unutmamak gerekir ki balata veya diğer aksamlarının illa ki değiştirilmesi gerekli olmayabilir. . Duruma göre temizlik ya da sadece bakım yapılabilmektedir.
Frene basınca ses gelmesini beklemeden ortalama bir araç 100 bin km’ye ulaştığında fren balatası için servise gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Baskı balata bilindiği gibi debriyaja basıldığında vites ile motor arasında bağlantının anahtarıdır. Baskı balatanın uzun süre kullanılabilmesi için ona bağlı olarak çalışan debriyaj, fren ve gaz aksamlarına hassasiyet göstermek oldukça önemlidir. Örneğin patinaj ile aracı kaldırmak aracın dişlisine aşırı yüklenme demektir. Bu da debriyajın ömrünü kısaltır ve hiç yoktan masraf demektir.
Debriyaj bozulduğunda sistemde bir gecikme yaşanacağından baskı balata biterek, aracın kalkışında sorun yaşanacaktır. Bu durumda da pedal kısmı sertleşecektir ve debriyajı kullanırken, daha çok güç uygulamak gerekecektir.
Yapılan Yorumlar