Araba Blogu
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik
No Result
View All Result
Araba Blogu
Anasayfa Araba Blogu

Dizel Motor Ömrü Kaç Sene veya Kaç KM dir?

Araba Blogu Araba Blogu
18 Ekim 2020
Araba Blogu
0 0
0
Dizel Motor Ömrü

Dizel Motor Ömrü

0
PAYLAŞILDI
42
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

Dünya çapında bulunduğu gibi ülkemiz çapında de sık olarak tercih edilen motor tarzı dizeldir. Bunun en mühim nedeni dizel yakıtın başka yakıtlara kıyasla daha ideal olmasıdır. Mazot kullanımı benzinli motorlara kıyasla daha ideal bulunduğu da bir gerçektir. Bu nedenlerden ötürü da ülkemizde bulunduğu gibi yakıtın pahalı bulunduğu yerlerde dizel motora sahip vasıtalar başka vasıtalara kıyasla daha çok tercih edilir. Her ne kadar dizel motorlar ideal olsa da vasıta bakım vakit, dizel motor ömrü ve etrafa verilen zararlar da mühim konulardır.

Dizel motorun ilk olarak meydana çıkışı 1982 senesinde Rudolf Diesel yönünden olmuştur. 1898 senesinden sonra ise ABD ve Kanada’da üretimine başlanmıştır.

Dizel Motor ve Benzinli Motor Farkları

Dizel motorlar benzinli motorlara göre yapısal olarak değişiklikler gösterir. Benzinli motorlar ateşleme yaparak yanarken, dizel motorlar yakıtı sıkıştırarak yüksek bir süratle püskürtür ve rastgele bir ateşlemeye gereksinim duymadan yakıtın tutuşmasını sağlar. Bu ateşlemede sürtünmeden faydalanıldığı amacıyla benzinli vasıtalarda alınan verim ortalama %20 oranındadır. Dizel motorlar da aynı koşullara sahip olmasına karşın alınan verim ortalama %40 oranındadır. Aradaki farkın bu kadar yüksek olması da dizel motorlu vasıtaların tercih edilme unsurunu artırmaktadır.

Dizel Motor Nasıl Anlaşılır?

Dizel motor vasıtaların fazlası vakit arka taraflarında yazar. Aracın gerisinde DCİ, TDİ, CRDİ gibi birkaç harfin kısaltmasından meydana gelen yazılar var ise o vasıta dizel motora sahip bir vasıtadır.

Dizel Motorların Ömrü Ne Kadar?

Yanma vakası dizel motorlarda benzinli motora kıyasla daha kuvvetlidir. Bu nedenle, benzinli motora kıyasla dizel vasıtalarda çekiş sürati çoktur. Çekiş süratinın çok olması nedeniyle dizelde sarf edilen motorun malzemesinin daha sağlam olması hali meydana çıkar. Dayanıklı duruma gelen dizel motorun ağırlığı da artış gösterir. Metal ağırlığının yükselmesi halinde dizel motor devir yapamaz ve 4000 seviyesi en yüksek devir duruma gelir.

Her ne kadar dizel motor tercih nedeni olsa da yanma vakasının çözümü amacıyla ağırlaşan metal meydana problemler da çıkarmaktadır. Zaman içerisinde motorda meydana gelen yanmanın gücü motorun başka iç parçalarına da zarar verir. İç parçaların gördüğü zarar neticesi metal performansları düşüyor ve dizel motorun ömrünü de daha kısa duruma getiriyor.

Dizel Motor Ömrü Nasıl Uzatılır
Dizel Motor Ömrü Nasıl Uzatılır

Dizel Motor Ömrü Nasıl Uzatılır?

Dizel motora sahip vasıta, derli toplu olarak bakım yapıldığında ve vasıta doğru kullanıldığında motor dayanım vakti uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır. Dizel motor ömrünü sorunlu yollar, kullanım dışı hedefler da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur. Aracı düzgün yollarda ve aracın seviyesine ideal şekillerde kullanımı da derli toplu bakım yapılması şartı ile 500.000 kilometrenin üstüne çıkabileceği de bilinmelidir.

Doğru yakıt seçimi yapıldığı takdirde motor ömrü daha çok uzamaktadır. Hem de derli toplu olarak motor filtresi değiştirmekte ömrü uzatmaktadır.

Satın alınan dizel motorlu vasıta amacıyla fabrikasının ideal gördüğü yağ ve numarasına ilgi edilirse motor ömründe artış olacaktır.

Harareti arttırmamak adına vasıta kullanımına ilgi etmek ve bilhassa de dur kalk yapar iken motora özen göstermek motor ömrünün uzamasında mühim faktörlerdir.

Dizel Motorun Zararları

Dizel motorlu vasıtaların etrafı kirletmesi nedeniyle, birtakım ülkeler dizel motorlu vasıtalara sınırlama getirmişlerdir. Hatta birtakım ülkelerde yasaklanmaya başlanmıştır. Bu ülkelere misal olarak İngiltere 2040 senesinden sonra dizel motor satışının yapılmamasını planlıyor. İngiltere gibi Fransa da 2040 senesi itibariyle yasak getirmeyi planlıyor. Zararlı olması nedeniyle kısıtlama getirilse bile hala dünyada en çok tercih nedeni olan motor tiplerinden biridir

ShareTweetPin
Önceki Yazı

Arabanıza Yanlış Yakıt Alırsanız Ne Olur? Ne Yapmalıyız?

Sonraki Yazı

Arabanız Neden Fazla Isınır? Çözümleri!

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?
Araba Arızaları

Triger kayışı kaç km’de değişmelidir ?

Araba Blogu
18 Ocak 2021
0

  https://youtu.be/LZnG7dE-7O0   Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmelidir ? Kendisi hiçbir özellik taşımıyor gibi görünse de Renault Clio triger kayışı...

Daha Fazla
oto ekspertiz raporu örnegi

Oto Ekspertiz Raporu Örneği ( İndirin)

16 Ocak 2021
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır

Trafik Kazası Tazminatında Yeni Dönem

13 Ocak 2021
Yari Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır

Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır ?

11 Ocak 2021
KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

9 Ocak 2021

2020 © Türkiye'nin Araba Blogu

  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In