Araçlarda Motorlar Neden Hararetlenir ?
Dizel araçlarda da motorun hararetlenmesi görülebilen bir durumdur. Nedenlerine bir göz atalım. Araçları devirsiz kullandığımızda, derecenin de doksan dereceyi geçmesi ile hararetlenmesi kaçınılmaz bir durumdur. Kaputtan dumanların yükselmesi de belirtileridir.
Hararet, otomobillerin motor sıcaklığının maksimum doksan derece olması gerekirken bu dereceyi aşması ile oluşan aracın su kaynatmasına ve buharlar yükselmesine sebep olan bir durumdur. Motorlarda iki çeşit sistem vardır. Bunlar hava ve su soğutmalı sistemlerdir . Hava sistemi trafikte çok dur kalk olduğu için pek tercih edilmez. Diğeri olan sıvı motor soğutma sistemlerinde ise bu işlem motor içindeki sıvılar ile gerçekleştirilir.
Soğutma sisteminin yetersiz kalması ile sıvının soğumaması ve sıkışık trafikten aracın dur kalk yapması radyatöre hava alımını azaltır. Bu yüzden de motor sıcaklığı artmaya başlar.
Radyatördeki fan ise devreye girerek soğutmak için daha fazla çalışır. Eğer ki motorda ters bir durum varsa motorun su kaynatma yani hararet yapma dediğimiz olay meydana gelir.
Aracın soğutma sıvısının azalması , soğutma fanının bozulması , motor soğutma sıvısının sıcaklığını belirleyen motor müşürünün bozuk olması veya aracı devirsiz kullanılması gibi etkenler de otomobillerin hararet yapmasına neden olmaktadır.
Hararet müşürü Arızası nasıl anlaşılır adlı videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz.
Otomobilin hararetini önlemek için yapılması gereken hamlelere gelince.
Aracın düzenli olarak motor takımının bakımını yaptırmak , Belli bir seviyenin altına inmeden ara ara kontrol etmektir. Ayrıca aracı rolantide kullanmak da harareti önlemede yardımcı olacak bir yoldur.
İlginizi çekebilecek , çok okunan yazılar:
Dizel motor arıza lambası neden yanar ?
Aracı vurdurarak çalıştırma zararlı mı?
Hararet esnasında nasıl davranmamız gerektiğini anlatan bir videoyu da sizler için paylaştık.