Check Engine Lambası Ne demektir, Neden Yanar ? (Çözümü)

Check Engine Lambası Ne demektir, Neden Yanar ? (Çözümü)

Check engine ne demek sorusunun yanıtını işin alfabesinden başlayarak vermeye çalışalım. İngilizce olarak kontrol ve motor sözcüklerinin bir araya gelmesinden oluşur. Türkçe karşılığı ise arıza ışığı ya da motoru kontrol lambası demektir. Motor arıza lambası olarak da halk arasında bilinir.

Aynı zamanda bilgisayarlı olan motor yönetiminin sistemlerinde eğer araçlarda herhangi bir eğer arıza varsa o zaman uyarı ışığı yanan göstergedir. İleri seviyede üretilen araçlarda kullanılan bir göstergedir. İleri seviye dediğimize bakmayın, günümüzde artık kullanılmayan otomobil yok gibidir. Elektronik bir ünitedir. İlgili standartlara göre üretilirler.

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte insanların hayatına birbiri ardına giren kavramlar vardır. Yaşanan her yeni gelişme akabinde gelecek bir diğer değişimi, objeyi beraberinde getiriyor. İşte son dönemlerde en çok duyulan kavramlardan bir tanesi de check engine kavramıdır. Bu yazıda da bu konuda detaylı bilgi verilmektedir.

Check Engine Lambasının Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Üstte verilen bu genel bilgiden sonra araçlarda Check Engine lambası neden yanar sorusunun yanıtını vermek gerekir ise ; Aracın ECU bölümüne bağlı bir biçimde kontrolü gerçekleşen herhangi bir yerinde arıza durumu meydana geldiği zaman gösterge panelinde arıza lambasını kişiler sürekli yanar söner durumunda görürler. Sorun devam ettiği sürece lamba yanmaya devam eder. Sorun yok olduğu zaman ise lamba otomatik olarak söner. Bu bağlamda ikaz ışığına önem vermek gerektiği unutulmamalıdır.

Check lambası genelde iki aşamada faaliyet gösterir.

  • Birincisi açık renktedir -sarıya yakın- ve arızanın çok ciddi olmadığını fakat gözden geçirmenin faydalı olacağı anlamını taşır.
  • İkincisi ise koyu renkte yanar veya koyu renkte yanıp sönmektedir. Bu durum ise ilkine göre daha ciddi olduğunu ve acil olarak kontrol edilmesini gerektirir.

Yani Bazı araçların gösterge panellerinde check engine yazısı bulunmaz, sadece sarı ve kırmızı ikaz lambası ve ilk gönderideki resim benzeri uyarı sistemi kullanıyorlar. Bazen nadiren de olsa elektronik sistemsel bir soruna bağlı olarak check engine lambası yanabilir. Kullanıcı hatasına bağlı oluşabilecek bir durum ise hiçbir biçimde sorun değildir.

check engine ne demek toyota corolla check engine ne demek tata check engine ne demek lada vega check engine ne demek mercedes Check Engine lambası neden yanar? Toyota Check Engine ne demek? Check Engine Tata ne demek? Hyundai de check ne demek? check engine nedir toyota check engine ne demek check lambası toyota check engine ne demek toyota corolla motor arıza lambası neden yanar toyota vsc arızası toyota vsc nedir
Check Engine lambası neden yanar?

İlginizi çekebilir Toyota Arıza İşaretleri ve Anlamları

Motor Kontrol Sistemi Arızası

Son olarak da motor kontrol sistemi arızası nedir sorusunun yanıtını verelim. Son yıllarda üretilen tüm araçlarda beyin denilen bilgisayarlı elektronik sistemler bulunuyor. Bu ünitelerde de farklı türden sorunlar arızalar ortaya çıkıyor. Nitekim bunlardan bir tanesi de motor kontrol sistemi arızasıdır. Aracın ön gösterge panelinde üstünde motor çizimi bulunan sarı lamba motor kontrol lambasıdır. Eğer motor kontrol lambası yanıyordu deniliyor ise ortada motora bağlı olarak gelişen bir sorun vardır.

Bu durum aynı zamanda sürücü olan kişiye kullanmakta olduğu otomobilin emisyon düzeyine etki eden bir arıza durumunun ortaya çıktığını gösterir. Buna bağlı olarak bu aracın en kısa vakitte hiç zaman kaybetmeden ilgili servise götürülmesi arıza tespit cihazına bağlanarak arızanın kontrol et işleminin yapılmasını gerekli kılar. Burada arıza kodu görünür ve böylece arıza koduna bağlı olarak arıza giderilir.

Check arıza ışığı neden yanar?

"Check Engine" ya da "Motor Arıza" gösterge ışığı, aracınızın motorun düzgün çalışmasını engelleyen durum yaşandığında ya da emisyon değerleri ile ilgili bir sorun tespit edilirse sürücüyü uyarır. Sorunun kaynağına göre bu ikaz ışığı sürekli yanabilir ya da yanıp sönebilir.

Sarı motor ışığı ne anlama gelir?

Motor arıza lambası sarı renkte yanıyor ise: Motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için aracınız tarafından otomatik olarak devreye alınan bir sistemdir. Bu sistem motoru sandığınız kadar uzun koruyamaz ve mümkün olan en kısa sürede servise başvurmanız önerilir.

Arıza lambası kendiliğinden söner mi?

Ciddi bir problem olması halinde hasar kaydı sistemden silinse de sorun çözülene kadar motor ikaz ışığı yanmaya devam eder. Bu sebeple öncelikle sorunun giderilmesi gerekir. Tabi aracınızdaki problem çok büyük değilse o zaman arıza lambası kendiliğinden de sönebilir.

Motor arıza lambası yanan araç kullanılır mı?

Birçok araçta, iki tür kontrol motoru lambası vardır: sabit ışık ve yanıp sönen ışık. Yanıp sönen ışık, aşırı ısınan bir motor veya motorun teklemesi gibi daha ciddi bir sorun anlamına gelebilir ve bazen geri döndürülemez hasara neden olabilir. Böyle bir ikaz durumunda aracınızı kullanmaya devam etmemeniz önerilir.

Kızdırma bujisi ve motor arıza lambası neden yanar

Kızdırma bujisi lambasının yanıp sönmesi genellikle kızdırma bujisinin artık ısı üretemez hale geldiği, ömrünün dolduğu ve değişmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Benzer İçerikler

Yapılan Yorumlar

Bir cevap yazın

Kapat