Nissan Qashqai 2023 Fiyatı ve Özellikleri
12/27/2022 8:59:00 PM
Ateşleme bobini arızası nasıl anlaşılır, belirtileri ve çözümleri nelerdir başta olmak üzere
bobinle alakalı tüm merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik. Ayrıca ateşleme bobinlerinin genel çalışma
prensibini, test edilmesini 2022 yılında Ateşleme bobini değiştirme fiyatlarına göz atacağız.
Ateşleme bobinleri bilindiği üzere hangi yakıt türü araç olursa olsun kullanılmaktadır. Bu nedenle arızanın görülme sıklığı yüksektir. Örneğin aracın aniden durması ya da hiç çalışmaması ateşleme bobini arızasından meydana gelebilmektedir.
Ateşleme bobinleri kompakt elektrik transformatörleridir ve araba akülerindeki düşük akımı yüksek voltaja dönüştürmektedir. Böylece yakıtın ateşlenmesi ve motorun çalışması sağlanır.
Teknolojinin gelişmesiyle yeni model otomobillerdeki bujilerin ateşleme bobinleri ayrıyken eski nesil otomobillerde tek ateşleme bobini bulunmaktadır. Bu sistemde ateşleme bobini bujiye bağlı olmasının yanı sıra bujinin üstüne de koyulmaktadır.
Buji, yakıtın tutuşması için güçlü ateşleme bobinlerine ihtiyaç duyar. Eğer yoksa fazla yakıt tüketimine veya motorun teklemesine neden olur.
Ateşleme bobininin arızalanmasının en belirgin nedeni düşük voltajlı veya çok yüksek voltajlı bir aküye bağlı olmasıdır. Bozuk aküden kaynaklanan bu durum , tam şarj olduğunda en az 12.65 Volt okumaması ayrıca pil ile ilgili sorunlardan meydana gelir. Ateşleme bobini arızasının diğer nedenleri ise;
Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Kontrol Edilir?
Aracı çalıştırdıktan sonra rolanti durumdayken buji kablolarından bir tanesini çektiğimizde aracın rolantisinde bir farklılık ya da stop etmesi gerekmektedir. Eğer bunlardan biri oluyorsa o buji , buji kablosu ve bobinin o gözü sağlam demektir. Aksi durumda ise, yani kablo çekildiğinde araç normal çalışmaya devam ediyorsa o gözde yer alan buji , buji kablosu yada bobinde arıza var demektir.
Öncelikle yapılması gereken buji ve kablosu daha ucuz parçalar olmasından dolayı onları değiştirmektir. Ancak sorun devam ediyorsa bobinin değiştirilmesi şarttır.
Ateşleme bobini arızası belirtilerindeki ilk sırayı aracın teklemesi yer almaktadır. Zayıflamış ateşleme bobinlerine neden olacak diğer arıza belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Duman
Egzozdan normalden fazla duman çıkması söz konusu ise, motorun silindirlerinde bulunan yakıtın kullanılmadığını ve, egzoz borusundan atılmakta demektir.
Egzoz borusundan çıkan dumanın siyah renkte çıkması ve benzin kokusu vermesi dikkat edilmesi gereken diğer Ateşleme bobini arızası belirtilerindendir.
Aracın Fazla Yakması
Ateşleme bobinindeki bir arıza aracın normalden daha fazla yakıt tüketmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle de ateşleme bobini arızası yakıtı etkiler
mi sorusunu çokça duymaktayız.
Ateşleme bobinleri bozulmuş bir aracın motorunu çalıştırdığımızda öksürük ya da benzer bir ses çıkması söz
konusu olmaktadır.
Motordan farklı sesler gelmesi
Ayrıca hızlı bir sürüş esnasında araçta sarsılma görülmesi, ek olarak rölantideyken de titreme olması ateşleme bobini arızası belirtisi olabilir.
Aracın çalışmaması
Ateşleme bobinindeki arıza aracın çalışmasına, stop ettiğinde geç çalışmasına veya hiç çalışmamasına neden olabilmektedir. Yukarda bahsettiğimiz tek bobinli eski tip araçlarda bu arıza belirtileri daha fazla görülmektedir.
Yeni modellerde ise bir bobindeki arıza diğerleri tarafından amorti edilebilmektedir.
Motor Işığının yanması
Motor kodu P0351 bir araç arıza tespit cihazı(OBD) ile belirlenmektedir. Hata kodunu tarayarak, bir bobin sorunu giderilebilir. Bu nedenle, motorun ışığını kontrol etmek, arıza tespit cihazı almak ya da servise götürmek gerekir.
Ateşleme bobini arızası sonucunda değiştirilmesi gerektiğinde ortaya çıkan maliyet aracın marka ve modeline bağlı olarak farklı olmaktadır. Örneğin bazı bobinler 100 TL civarında iken , bazılarının fiyatı 300 TL yi bulmaktadır. Bobin değişimine masraf olarak işçilik de eklendiğinde 50 TL ile 150 TL arası bir ek ücret çıkabilir.
Rölanti dalgalanması neden olur, çözümü nedir?
Rolanti arızası nasıl anlaşılır?
Yapılan Yorumlar