Araba Blogu
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik
No Result
View All Result
Araba Blogu
Anasayfa Araba Blogu

Arabanıza Yanlış Yakıt Alırsanız Ne Olur? Ne Yapmalıyız?

Araba Blogu Araba Blogu
18 Ekim 2020
Araba Blogu
0 0
0
Yanlış Yakıt

Yanlış Yakıt

0
PAYLAŞILDI
22
OKUNDU
Share on FacebookShare on Twitter

Araç kullanırken yalnızca meşru zorunlulukları yerine getirmek amacıyla çabalamak problemlerin oluşmasını engellemez. Çünkü şuurlu ve dikkatli bir kullanıcı olmak da son derece önemlidir. Bunun amacıyla kullanıcıların aracın motor işaretlerine ya da yakıtlarına karşı dikkatli bir kullanıcı olması birtakım problemlerin oluşmasını engeller. Hem maliyet hem de lüzumsuz şekilde aracın yıpranmasına amacıyla olan hallerin başında ise hatalı yakıt programı gelir. Yanlış yakıt yüklenirse ne olur sorusunun cevabını bilmek de şuurlu bir kullanıcı olmak adına son derece gereklidir. Aracınızın benzin ya da dizel bir motora sahip bulunduğunu bilerek ideal olan yakıtın yüklenmesi hususu ile ilgili uyarıda bulunmak zararın meydana çıkmasını da engeller.

Yanlış Yakıt Nedir?

Araçların üretimleri gereği motorlarında kullanılması gereken yakıt türü değişiklik gösterir. En başta fabrikada imal edilen motor tarzına göre motorin ya da benzinli vasıta kullanılması zorunludur. Aksi halde benzinli araca motorin yakıtın ya da dizel yakıtlı araca benzin doldurulmasının önüne geçilmez. Daha sonradan vasıtalara eklenen LPG özelliğinde bu tür bir problemle karşılaşılması imkânlar dışında olmasından problem yoktur. Ama motor tarzına ideal olmayacak şekilde yakıtın motora eklenmesi hatalı yakıt probleminin meydana çıkmasına amacıyla olur.

Dizel Araca Benzin

Araç sayıları üzerinden bir hesaplama yapıldığında ortalama olarak %80 seviyesinde benzinli vasıtaların daha çok bulunduğu meydana koyulur. Dizel vasıtaların adedi daha da azdır. Dizel araca benzin koyulması hali ile daha az denk gelinmesinin sebebi de bu orandan kaynaklanır. Yine de zararlarının az bulunduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Dizel araca benzin koyulmasının temel olarak işleyiş yönünden değişiklik olmamasına karşılık yakıt yakımından kaynaklanan ciddi problemler doğurması söz hususu olur.

Neden Sorun Olur?

Dizel araca benzin koyulmasının problem meydana getiren alanı aracın yakıtı yakma prensibinden kaynaklanır. Dizel vasıtalar yakıtı püskürtme sistemine göre yakar. Bunun amacıyla de yüksek basınçlara sahip olan ve pahalı motorlar ile çalışması söz hususu olur. Yakıt zor yanan ve yağlı bir yapıya sahip olmasından ötürü benzin koyulması motorun ciddi anlamda problem yaşamasına amacıyla olur. Benzin daha ince yapılı ve yapısı özelliği ile daha az yağlı bir yapıdadır. Bunun amacıyla yanma tehlikesi de yüksektir. Motora ciddi zararlar sunarak parasal anlamda ciddi rakamların meydana çıkmasına da amacıyla olur.

Benzinli Araca Dizel

Benzinin yapısı daha ince ve yanma seviyesi daha yüksek olmasından ötürü benzinli araca motorin gibi bir yakıtın koyulması da ciddi problemler manasına gelecektir. Dizel yapı olarak daha kalın ve daha yağlıdır. Benzinli motora göre ayarlanmış olan bir motorda yakıt kısa vakit içerisinde yanmaya başlayacaktır. Ama tam tersi olacak şekilde dizel bir yakıt koyulması yakıtın yanma vaktinde uzama ve motorda birtakım problemler manasına gelir. Bunun amacıyla yakıtın değiştirilmesi benzine göre ayarlanan motorun bir grup değişiklikler ile yakıtın yanmasında problem yaşamasına ve belli başlı maliyetlere amacıyla olur.

Ne Yapmalıyız?

Yanlış yakıt koyulması amacıyla problem meydana çıktığının mantığı açıklamalardaki gibidir. Bu halle karşılaşan kişileri hangi hallerin beklediği ise bilinmelidir. Yanlış yakıt koyulduğu anında fark edildiğinde vasıta motoruna ulaşmadan evvel daha az masrafla birtakım aksamların değiştirilmesi bozukluğun çözülmesine amacıyla olur. Araca hatalı yakıt koyulduktan sonra motorun yakıtı amacıyla alması ve çalıştırılması sonrasındaki vakit ise aracın motoruna verilebilecek olan zararın ne bulunduğunun anlaşılmasına imkân tanır. Arada sırada ciddi zararların meydana çıkması ve motorun bütününün değiştirilmesi gerekebilir. Bundan ötürü en başından dikkatli olmak ve lüzumsuz yere maliyetlerin meydana çıkmasına amacıyla olmamak gerekir.

ShareTweetPin
Önceki Yazı

Kaç Tane Araba Alıp Satarsam Vergi Öderim?

Sonraki Yazı

Dizel Motor Ömrü Kaç Sene veya Kaç KM dir?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?
Araba Arızaları

Triger kayışı kaç km’de değişmelidir ?

Araba Blogu
18 Ocak 2021
0

  https://youtu.be/LZnG7dE-7O0   Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmelidir ? Kendisi hiçbir özellik taşımıyor gibi görünse de Renault Clio triger kayışı...

Daha Fazla
oto ekspertiz raporu örnegi

Oto Ekspertiz Raporu Örneği ( İndirin)

16 Ocak 2021
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır

Trafik Kazası Tazminatında Yeni Dönem

13 Ocak 2021
Yari Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır

Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır ?

11 Ocak 2021
KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

KURU TiP AKÜLER NASIL ŞARJ EDİLİR?

9 Ocak 2021

2020 © Türkiye'nin Araba Blogu

  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Araba Haberleri
  • Araba İncelemeleri
  • Araba Arızaları
  • Lastik

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In