Arabalara ÖTV İndirimi Ekonomiye Yararı Var mı?

Arabalara ÖTV İndirimi Ekonomiye Yararı Var mı?

Sıfır otomobillere gelen ve ardı arkası kesilmeyen ÖTV zamları, orta ve alt gelir düzeyinde geçinen aileler veya bireylerin otomobil sahibi olmasını neredeyse imkansız hale getirmiş durumdadır.

Bu durum aynı zamanda ikinci el pazarındaki orantısız fiyat artmasına sebep vermekte ve araç sahibi olmayı daha da zor hale getirmektedir. Bu makalemizde, otomobillere neden ÖTV zammı geliyor? ÖTV indirimi gelir mi? ÖTV indirimi olursa ekonomiye nasıl bir etkisi olur gibi sorulara cevap arayacağız.

Bazı otomobil firmaları, fabrikalarını otomobilin satışının yapıldığı ülkede açabilir. Örneğin Fransız otomobil firması Renault’un Bursa’daki fabrikası buna bir örnektir.

Taşıt kredisi çekerken kasko zorunlu mu?

Firmalar otomobile ait bütün parçaları söz konusu ülkedeki fabrikasına gönderir ve üretim o ülkede gerçekleşir. Bu durum özellikle lojistik olarak büyük avantaj sağlamakta ve maliyet konusunda şişmeleri önlemektedir. Konu ile ilgili olası sebepleri maddeleyelim.

• Türkiye’de üretilen otomobillerin daha uygun fiyatlara satılması kısa vade de mümkün görünmemektedir. Bunun temel sebebi “Gümrük Birliği Anlaşması” nın ihlali sonucunda “Dünya Ticaret Örgütü” tarafından cezai yaptırıma uğrayabilmesidir.

• Türkiye’de bulunan fabrikalarda üretilen otomobillerle ilgili olan ithal girdisinin (otomobile ait bütün parçaların adet olarak veriye işlenmesi) çok yüksek seviyelerde olması.

Otomobilin montajlanması için gerekli olan bütün parçalar, özellikle motor, şanzıman gibi mekanik yürütme organlarının katma değerleri diğer parçaların kat ve kat üzerindedir. Bu da mali olarak Türkiye’de bulunan ithalatçı firmalara yansıtılan bir durumdur.

Taşıt kredisi çekerken kasko zorunlu mu
Taşıt kredisi çekerken kasko zorunlu mu

• Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) düzenli olarak raporlar paylaşmaktadır. Derneğin 2003 ile 2015 arasında bulunan dış ticaret raporunda belirttiği durum, otomotiv sektörümüzün dış ticaret fazlası vermesidir. Bu durum aynı zamanda ucuz iş gücü ve maliyetin getirdiği doğrultuda hesaplanmaktadır.

• Belirlenen ÖTV miktarı, devlet için oldukça büyük bir gelir kaynağıdır. Özellikle 2017 yılında açıklanan rapora göre, Türkiye hazinesine 23 milyar lira ÖTV geliri eklenmiştir.

Konuda bahsedilen rakamın içerisinde katma değer vergisi dahil olmamakla beraber, 2017 yılından itibaren gelen zamlarla bu gelirin en az 30 milyar Türk Lirasını aştığı öngörülmektedir.

ÖTV indirimi gelirse ne olur?

ÖTV indiriminin gelmesi ile sıfır kilometre araçlara olan ilginin artması kaçınılmaz olacaktır. Sürekli yükselen ÖTV zamları ile araç alımının çok daha zorlaşması satışları elbette düşürmüş, bu da kasaya giren ÖTV gelirini düşürmüştür.

Özel tüketim vergisi yani ÖTV gelirlerinin tekrar eski seviyelere gelebilmesi için bahsedilen vergi oranlarının düşürülmesi ve düzenleme yapılması gerekmektedir. Döviz kuru ve kredi faizlerinin durumu da baz alınınca, sıfır kilometre araç

alabilmek için son kullanıcıya ciddi bir teşvik verilmesi gerekmektedir.

Sert bir ÖTV düşüşü de olumlu bir gelişme yaratmaması ile beraber dış ticaret açığının tamamen kontrolsüzleşmesine yol açabilir.

ÖTV kaldırılabilir mi?

ÖTV neden kaldırılmıyor?  sorusu hep akılların bir köşesinde durmaktadır. Özel tüketim vergisinin tamamiyle kaldırılması uzun vadede mümkün görünmemektedir. Fakat söz konusu otomobillerden kazanılan ekstra vergilerin (özel tüketim vergisi, katma değer vergisi, motorlu taşıtlar vergisi) devamlılığı açısından ÖTV’de bir indirimin gelebilme ihtimali her zaman vardır.

Otomotiv sektöründeki ciddi durulma ve baskının yoğunluğu bu durumu tetikleyebilecek etkenler arasındadır

Yapılan Yorumlar

Bir cevap yazın

Kapat